Wednesday, 8 April 2015

Baby anda terkena jaundice?



Alhamdullilah minggu ni kandungan yang keempat saya sudah genap 36 minggu & last week pergi check up doktor kata baby dah pusing kat bawah. Semoga dipermudahkan oleh allah hendaknya, Amin.

Biasa tak dengar DEMAM KUNING atau nama saintifiknya JAUNDICE? 

Jadi, apa yang ingin dikongsikan hari ni ialah sebab terjadinya jaundice & bagaimana cara2 utk elakkannya. Untuk makluman, tips ni saya pernah amalkannya pada kelahiran baby ketiga yang lepas & diharap dapat dilakukan pada kelahiran baby kali ini serta dapat diamalkan oleh ibu2 di luar sana juga ye:)

Okey.. ada dua sebab utama bayi terkena Jaundice, 

1. Ianya terjadi sebab  sel darah merah bayi  yg lemah(fetal hemoglobin) 

2. sistem hati(liver) juga lemah disebabkan belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.


Sebab-sebab lain sepertimana dinyatakan di atas antaranya adalah berpunca dari  kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.

PETUA NAK NAK KURANGKAN JAUNDICE BABY @ ELAKKAN BABY KENA JAUNDICE

Biasenya hospital cakap darah dlm kumpulan O ni berpotensi boleh kene jaundice...walau apapun, saya harapkan anak2 kita dapat dielakkan terkena jaundice nih.. moh kita kita tengok cara nak elaknya.

CARA NAK KURANGKAN @ELAKKAN JAUNDICE BABY

Sebaik sahaja kita melahirkan baby, kalau boleh  elakkan apa2 makanan yg dimasak berdasarkan
bahan2 berikut:-

Kunyit
Halia 
Lada hitam

Bahan2 spt lada itam, kunyit & halia memang bagus untuk pemakanan ibu semasa didalam pantang...namun harus diingat  benda2 ni xbagus untuk bayi anda yg baru dilahirkan. 

Kalau nak makan,  selepas 2 minggu  ..kalo nk lebihkan pun xpe...sebab dlm kiraan hari 1-14 baby akan TERKENA jaundice...bayi yang lahir cukup bulan akan mengalami jaundice atau demam kuning semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. bila baby dh sihat dr jaundice, ibu2 dh leh stat mkn benda2 kt atas tuh..nak wat ikan masak lada bakar ke..nak msk ikan stim halia ke..nak mkn ikan paus grg kunyit ke...makan
la...tiada masalah...hehe..

Selain itu, Pengambilan jamu juga pada peringkat awal kalau boleh dielakkan. Melalui pengalaman yg lepas, saya pernah memakan jamu sebaik shj melahirkan . Kalau nk mkn boleh , namun tempoh makan dilewatkan contohnya 2 minggu lepas bersalin .

Macam Org2 dulu pulak akan menjemur baby  kt bwh matahari.....bahkan pd dunia zaman sekarang, ada yg buat gak... Namun, menjemur baby kt matahari adalah sgt xbagus..nak tahu kenapa?Dari segi perubatan kata sebab skrg udara n cuaca dh xelok..byk pencemaran...jemur baby kt bwh matahari dh xsesuai untuk bayi sekarang...better letak kat  bawah lampu hospital je...

Lagi satu..petuanya ialah mandikan baby ngn air teh..xyah la gi beli teh pewarna yg nak wat teh tarik 
tuh....just guna teh uncang pun xpe....beli la teh uncang lipton..sedap..hehe..sempat wat iklan.. :p selagi bnda tuh xd bahan2 yg membahayakan tubuh badan...kalo bab2 mandikan baby nih leh terima 
lg la..dr bg baby mkn benda merepek2...

daun kuchai...daun yg org slalu letak dlm char koew teow tuh..erm...sedap lak citer  char koew teow nih...hehe...so gi la beli kat pasar o kedai2 runcit..murah je pun...hehe

emm.. Ada tu pulak ckp ..mandikan baby ngn daun inai...selain kurangkan kuning, air inai ni leh melembutkan kulit baby..kulit baby pun jadi cantik.. :)

untuk susu kambing org slalu petua dkt ibu2 nak bg kurang kuning anak minum susu kambing pastu bg baby minum skali..inilah petua paling x bagus  sebenarnya...cubala pk secara logik...baby air msk pun kalo ikut xley bg lg kat dia...ni kan pula kita men sumbat je susu kambing yg sifatnya panas tuh kt baby...baby ni manusia yg baru lahir kt dunia...suma abdomen dlm tubuh bdn die suma bnda baru.....die akan terkejut kalo disumbatkan dgn
susu kambing, serbuk apa2 kejadah yg dibeli kt kedai2 cina, buah2 la..xpyh..tu suma xperlu..yg PENTING bg susu ibu sejam sekali kt anak untuk kurangkan jaundice....yg penting susukan anak dgn cara penyusuan yg betul...

Kdg2 ibu2 ni kata die dah susukan anak die byk kali dh..tp xkurang gak jaundice anak die..kalo salah teknik penyusuan, susu ibu xkluar pun...baby tuh isap puting kosong je...bg baby isap sepenuhnya bahagian coklat kt breast kita tuh...situ sbenarnya kilang susu..bila baby isap kat situ, barula susu mengalir ke puting....baru baby dpt mnum susu sepenuhnya....cara teknik yg salah tulah yg jd puting breast melecet @ luka...

haa... ini yg saya nak kongsikan sebab saya amalkan dulu masa berpantang anak ketiga  di mana saya
amalkan makan  suppliment sebab saya tak amik jamu. Saya juga ingin mengamalkannya pada 
kelahiran kali ini. Ini kerana masa pengalaman anak pertama & kedua dulu, saya ambil jamu dan susu pun kurang ditambah pulak kurang ilmu penyusuan ni.  Sehinggalah saya diketemukan dengan SET BERPANTANG Shaklee ni.  in Shaa Allah SET BERPANTANG Shaklee ni boleh diambil sejurus 
lepas kelahiran TANPA perlu risau masalah kuning. Apapun, ini semua dgn izin Allah juga, kita
hanya mampu berusaha.


banyak kebaikan dapat diperolehi dgn  SET BERPANTANG SHAKLEE ni:).

Ia sesuai utk yg ibu2 yg bersalin Normal, mahupun Czer.

 set berpantang Shaklee ini terdiri daripada empat jenis produk iaitu:
  • B Complex 120biji
  • Vitamin C 180biji
  • Vitalea 120biji
  • Zink 120biji
  • dan set ini lengkap untuk kegunaan 4 bulan
Jom baca jap beberapa vitamin penting dlm set bersalin Shaklee :


1. B Complex:
  • B Complex bertindak sebagai penenang dan boleh mengelakkan berlakunya meroyan pada ibu yang sedang berpantang.
  • Menukarkan makanan kepada tenaga dan juga meningkatkan pembentukkan sel darah merah.
  • Ini menyebabkan ibu berpantang mempunyai lebih tenaga dan kurang letih.
  • Membantu memelihara kulit dari dalam (penting untuk kecantikan).
2. Vitalea:
  • Pil mutivitamin Vitalea ini membekalkan 23 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
  • Zat besi yang terkandung dalam pil ini penting untuk menghasilkan sel darah merah bagi menggantikan kehilangan darah semasa proses bersalin.
3. Vitamin C:
  • Penting untuk penyembuhan luka jahitan dan membaik pulih tisu yang rosak selepas bersalin.
  • Ianya juga dapat meningkatkan sistem pertahanan badan.
4. Zink:
  • Sangat penting untuk membaiki luka jahitan dan luka dalaman.
  • Mampu mengatasi masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin.
Jika mempunyai bajet lebih, tambahan produk di bawah ini dapat dibuat untuk mendapatkan kesihatan badan yang optimum semasa proses berpantang.

Energizing Soy Protein (ESP)
-Ia memberi tenaga, membantu melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol dan memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee adalah non GMO soy. Ia juga dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi.

#pengambilan Jamu sudah tidak perlu kerana set ini telah lengkap dgn semua keperluan Ibu selepas Bersalin.

jadi, jom apa tunggu lagi,  marilah order kat saya dgn pemberian harga istimewa. Konsultasi pon diberi percuma.

Jom wassup saya: 017. 690. 2607 - ruzie

Shaklee ID#1186827
smile emotic





0 comments:

Post a Comment