Friday, 27 March 2015

Tutorial : Cara untuk elak copy paste blog guna Ctrl +C & Ctrl + V




Sebagai newbie dalam dunia blogging ni, banyak benda yang perlu saya dipelajari contohnya nak create blog guna blogspot atau wordpress, buat template sendiri dan yang terbaru hari ini saya pelajari ada dua perkara berikut iaitu :-


  • cara nak elak copy paste blog kita daripada entry ditiru oleh individu lain. Yang saya maksudkan di sini adalah dengan cara Copy paste guna Ctrl+C & Ctrl + V.
  • buat iklan di Nuffnang

Namun, saya nak share sikit pasal ni untuk entry kali ini iaitu : -

Cara nak elak copy paste guna Ctrl+C & Ctrl + V.

Ini kerana sejak kebelakangan ini, didapati banyak idea-idea ditiru oleh pihak lain sehinggakan pihak yang ditiru terpaksa membuat laporan polis kerana gambar atau idea mereka diciplak atau disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggugjawab. Ishk..ishk..dahsyat betul la..Lagipun, mana tau ada yang masih tercari-cari penyelesaiannya seperti saya.

jadi, saya ada cuba beberapa tips sebelum ini yang mana ada blogger lain tunjukkan namun setelah disemak semula , ia masih boleh ditiru jugak... sampaila saya jumpa satu blog ni dan terima kasih pada beliau sebab sudi share , tenkiu2x..
( credit to : /lanunsepet.blogspot.com ).


dan saya dah cuba sendiri dengan menggunakan teknik yang ditunjukkan. Jadi, bagaimana caranya?

mudah saje..cara-caranya adalah seperti berikut :-

1. Log in ke blog anda

2.  Pilih Layout> Klik pada Add a Gadget > klik HTML/ Java Script

3. Copy paste semua coding di bawah:-

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}
</script>
credit to http://lanunsepet.blogspot.com/

5. Tekan preview dan sila pastikan tiada error.
6.  Save Template.

So, macam mana?..dah cuba ke kawan2 sekalian.. mmmm...lepas ni tak perlu bimbang lagi sebab hasil idea kita sudah dilindungi. Insyaallah ...

happy blogging semua :)





Wednesday, 25 March 2015

Info tentang ESP Shaklee

Salam gojes semua!!!!

Masih ramai di luar sana tidak tahu apa itu Energizing Soy Protein (ESP ) Shaklee?.. Jadi, di sini, ruzi boleh terangkan serba sedikit info tentangnya...


Apa itu ESP?

-produk ini mengandungi protein soya yang amat bermutu tinggi dan berbentuk serbuk.

Siapa yang boleh minum ESP ini?

-Semua golongan boleh. Cuma tidak digsyorkan untuk individu yang ada masalah buah pinggang & sukar proses protein.

Semua golongan tersebut seperti berikut:-

A. wanita yang ingin penjagaan kukit muka

B. Golongan yang mahu diet

C. Orang yang menghidap kencing manis

D. wanita yang menyusukan anak

E. Wanita yang selalu sibuk sebab ia memberi tenaga yang berpanjangan, cergas & sihat.

-Kenapa perlu ESP?

Ia amat diperlukan bagi mereka yang ingin kekal sihat, cantik & cergas!!!

Selain itu, ia juga dapat faedah-faedah seperti berikut:-

A.prostat lelaki dapat dipulihkan sebab genistein dalam soya berupaya mencegah kanser dari merebak malah dapat menjaga ovari, prostat, rahim dan kitaran haid.

B.kulit berseri & lebih anjal

C. Memori dapat diperingkatkan, keupayaan seksual dan lain-lain.

Bagaimana cara bancuhan ESP?

- ia amat mudah sekali disediakan dengan bancuhan air suam atau air sejuk sahaja, semua boleh menikmati dengan hidangan minuman kegemaran seperti milo, horlicks, jus buah-buahan melainkan  teh atau kopi.

Selain itu, silalah tambah ikut citarasa anda sepertimana ditunjukkan dalam gambarajah ini.


Sebarang pertanyaan, sila email kepada ruzie & boleh la bagi special price sekali:-

ruziemus@gmail.com

My iD Shaklee: 1186827